Csillagmorzsák

Csillagmorzsák

Mulatságos esetek 5.

2021. június 03. - Ladygaga

Mulatságos esetek

 

Akik olvasták a statiszta éveimről szóló blogbejegyzésemet, azoknak ismerős lehet a történet, viszont sokan nem hallhatták még. Pedig emlékezetes eset, mondhatom.

A La fiamma, azaz A láng című Respighi-opera egyik előadásán történt. Bizánci korban játszó mű, babonákkal, boszorkánysággal megvádolt fiatal feleség, aki elcsábítja férje délceg fiát, a végén már maguk sem tudják, voltaképpen megbűvölte, vagy fellobbant köztük a vonzalom. Van a harmadik felvonás elején egy csuda feszült jelenet, mikor a gyanútlan férj közli feleségével, hogy a fiút elküldi Bizáncba. A feleség kiborul és kitálal, elmondja, hogy sose szerette őt, viszont viszonya lett a mostohafiával. A férj pedig szívrohamot kap és meghal.

 

El kell mondani, hogy technikailag úgy nézett ki a dolog, hogy mivel gyorsváltozással folytatódott az előadás, óriási nagy tömegjelenettel, a boszorkány perével, kórus, statisztéria, püspök, mindenki színpadon, a felvonás eleje, amely egy-két szólistával zajlott, egy nagy kortina előtt játszódott, hátul lassan és lehetőség szerint csendben bekészült a kórus és mi is, statiszták. Nemes hölgyek voltunk, tízkilós uszályos, díszes ruhában, az volt a nehézség a fellépésben, hogy bevonultunk középre, letérdeltünk, aztán, mivel a ruha alattunk begyűrődött, nem tudtunk feltápászkodni, legalábbis elég nehezen.

 

De ezen az előadáson ez volt a legkisebb gond. A sötét, lassan benépesülő színpadra tartva ugyanis frontális ütközést szenvedtem el a takarásban elhelyezett nagy gonggal. Igazából ráfutásos baleset volt, amennyiben csak én mozogtam, a gong vétlenül várakozott a jogszerű megszólaltatására. Pechemre sikerült ezt a karambolt arra a pillanatra időzítenem, mikor a színpad elején Basilio éppen kiszenvedett és a zenekarban egy koronás ütem generálpauza van. Azaz teljes, döbbent csend. Na, ebbe gongoltam bele. Ráadásul, ez nem egy hang, ha valaki esett már bele ilyenfajta rezonáns hangszerbe, az tudja, egy darabig még magától is zeng-bong... Nem tudom, Respighi mit szólt volna az én verziómhoz... Mindenesetre hatásos volt.

40.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagmorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr1716581170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása